Basutställning

En skildring av Tychos liv och verksamhet i ord och bild

Museets utställning om Tycho Brahes liv och vetenskapliga gärning är inrymt i den före detta Allhelgonakyrkan. Interiören ger en vacker inramning som anknyter till dåtidens astronomiska strävan att förstå hur Gud skapat universum. Här finns originalföremål från Brahes verksamhet på Ven i form av byggnadsdetaljer från Uraniborg och Stjärneborg, en bok från det egna tryckeriet med papper från den kustbelägna kvarnen, samt del av det trähjul som drev den senare anläggningen.

I utställningen finns även två rekonstruerade mätinstrument, gjorda med stor skicklighet av tjeckiska hantverkare i Prag. I två mindre salonger visas kortfilmer om slottet Uraniborg och om vetenskapsmän som Tycho och Copernicus, vilka banat väg för vår moderna världsbild. Ytterligare modeller, interaktiva stationer och bilder knyter samman utställningen till en fascinerande helhetsbild av Tycho Brahes färgstarka liv och banbrytande arbeten.

De Nova Stella och Insula Hvæna

Under 2017 öppnade två nya basutställningar på Tycho Brahe-museet, De Nova Stella och Insula Hvæna.

De Nova Stella – en stjärna förändrar

Återupplev Tycho Brahes supernova! Tycho Brahe-museet välkomnar dig att ta ett steg ut i rymden och ett steg tillbaks i tiden. Från en avsides planet, strax utanför stjärnbilden Cassiopeja, kan du snart återuppleva en riktig kändis. Tycho Brahe dokumenterade en supernova år 1572, sedd från jorden. Händelsen var banbrytande och blev början på en helt ny världsbild. Tillsammans med astrofysiker, animerare och massor av ljud och ljus bjuder Tycho Brahe-museet på en tidsresa utöver det vanliga!

Insula Hvæna – om 1500-talets venbor

Tycho Brahe-museet vill skapa en upplevelsekanal till 1500-talet, som inte bara berättar om adeln och vetenskapen. I den digitala utställningen ”Insula Hvæna” möter vi 1500-talets venbor – bönderna, fiskarna och barnen i byn.